Prvi korak

1/3

Hej, mi smo Hype! Kako pa je vam ime?

Tri odlična elektronska sporočila v primeru zapuščene košarice

Ali veste, da v nekaterih nišah kar 70% ljudi ne zaključi nakupa oziroma zapusti spletno stran med samim procesom? Seveda ta številka ni tako drastična pri večini, pa vendar so zapuščene košarice področje, ki ga ne smemo zanemariti, oziroma lahko z nekaj dodelavami občutno povečamo število nakupov v spletni trgovini.

Primarni razlog za zapuščene košarice v ZDA. Vir: Statista

Kako zmanjšati število zapuščenih košaric?

Za zmanjšanje števila zapuščenih košaric je vsekakor najbolj efektivno pošiljanje sporočil po elektronski pošti. Le te seveda sistem pošlje avtomatsko, po tem ko uporabnik zapusti spletno stran. Kako integrirati to rešitev iz tehničnega vidika, je odvisno od sistema, ki ga vaša spletna trgovina uporablja. Vse popularne platforme (WordPress, Magento, OpenCart, Prestashop, …) imajo na voljo vtičnike, ki jih lahko enostavno aktivirate in že začnete s pošiljanjem.

Bodite pozorni, da bo vaš sistem omogočal uporabniku gladko vrnitev v proces nakupa. Običajno se košarica namreč hrani s piškotki in v primeru, da bo uporabnik zapustil košarico na računalniku, elektronsko sporočilo pa odprl na mobilni napravi, se mu košarica ne bo prikazala, v kolikor sistem ne omogoča drugačnega shranjevanja košaric.

Pri sestavljanju sporočil sta izredno pomembna izbira pravega trenutka in frekvenca pošiljanja. Vsebina, zadeva sporočila in popusti so sekundarnega pomena, kar pa še zdaleč ne pomeni, da jih lahko zanemarimo.

Zelo pomembno je tudi, da se ne ustavimo pri enem sporočilu. Predlagamo, da sestavite tri sporočila in jih pošiljate v določenem časovnem intervalu (prvo sporočilo takoj po nedokončanem nakupu, drugo sporočilo npr. čez 24 ur in tretje sporočilo čez 72 – 96 ur).

Trije primeri elektronskih sporočil, ki bodo potencialne stranke spremenili v kupce

Ste brez ideje, kako naj elektronsko sporočilo izgleda? Izbrali smo 3 odlične primere znanih blagovnih znamk, na podlagi katerih lahko oblikujete svoja sporočila, ki bodo navdušila vaše stranke.

Primer #1: Daljše kreativno besedilo

Besedilu, ki ga uporabite v sporočilu o zapuščeni košarici, posvetite veliko pozornosti. Bodite kreativni in peljite komunikacijo na enak način, kot to delate v spletni trgovini. S kupcem poskusite vzpostaviti osebni stik in ga na kratek in zanimiv način poskusite prepričati v nakup.

Sporočilo spletne trgovine Fab.com je enostavno in direktno, komunikacija poteka duhovito in zabavno, kar je v skladu s konceptom njihove spletne trgovine. Na koncu vključijo jasen call-to-action in prikaz izdelka, ki potencialnega kupca čaka v košarici. Stranki tudi takoj ponudijo kodo za popust, ki prinaša brezplačno poštnino. Sicer priporočamo, da kupon na začetku uporabite komaj v drugem elektronskem sporočilu.

Sporočilo o zapuščeni košarici spletne trgovine Fab.com

Primer #2: Popust s časovno omejitvijo

Načeli nujnosti in redkosti sta vam verjetno že poznani, saj jih upoštevamo že pri izdelavi oglasov. Pri sestavi sporočila o zapuščeni košarici jih lahko odlično izkoristimo in sestavimo privlačno sporočilo, kot so to naredili pri Anese. Kot smo že omenili prej, priporočamo, da to sporočilo pošljete približno 24 ur po tem, ko je potencialni kupec odprl prvo sporočilo, ali 24 – 48 ur po tem, ko smo mu prvo sporočilo poslali.

Sporočilo o zapuščeni košarici s kuponom

Kot lahko vidite, so pri Anese ponudili popust v višini 15 % s kodo kupona, ki pa velja samo 24 ur. Časovno omejena akcija s kodami kupona je odličen način za motiviranje potencialnih kupcev in ta način vsekakor predlagamo kot del drugega sporočila v sekvenci. Za boljšo uporabniško izkušnjo vam predlagamo, da je ob obisku spletne strani kupov v košarici že upoštevan.

Kot povsod na spletu, je testiranje ključnega pomena tudi v elektronskih sporočilih. Preizkusite, ali vam bolje deluje kupon za popust ali kupon za brezplačno poštnino.

Pri podarjanju kuponov moramo biti previdni, da strank preveč ne razvadimo, saj bodo v tem primeru vedno pričakovale popust. Zakaj bi manjšali našo maržo, če to ni potrebno?

Primer #3: Prikaz sorodnih izdelkov

Amazon, ki velja za spletnega pionirja upsell in cross-sell aktivnosti, pošilja enostavno in efektivno sporočilo, recept za uspeh pa je seveda njihov zaledni sistem, ki to poskrbi z napredno avtomatiko in personalizacijo vsebine v sporočilu.

Primer personaliziranega sporočila podjetja Amazon

Amazon izkoristi odlično priložnost in potencialnemu kupcu ponudi sorodne izdelke na podlagi izdelkov, ki si jih je obiskovalec ogledal. Seveda največje ecommerce podjetje na svetu takšnih sporočil ne pošilja samo ob zapuščenih košaricah, temveč na podlagi mnogo drugih dejavnikov. Verjetno ste že opazili, da ste prejeli podobno sporočilo, po tem ko ste dlje časa iskali določen izdelek.

Ne spreglejte dodatnih nasvetov

Za novejše spletne trgovine, ki nimajo veliko obstoječih oziroma rednih strank, priporočamo, da v svojih sporočilih vključite tudi predstavitev vašega podjetja oziroma trgovine, vrednot, prednosti ali ekipe. S tem se boste stranki približali in povečali stopnjo zaupanja. Takšna sporočila seveda niso izključno prodajno usmerjene, kar je lahko v nekaterih nišah velika prednost.

Ne pozabite spremljati stopnje odprtih sporočil (“open rate”). V kolikor je stopnja nizka, testirajte različne zadeve in na koncu izberite tisto z najboljšim odstkotkom odprtih sporočil.

Optimizacija in prilagodljivost sporočil sta nujna. Bodite pozorni na to, da se vaša sporočila pregledno prikazujejo tudi na mobilnih napravah in da so uporabljene slike optimizirane za hitrejše nalaganje. Predlagamo tudi, da uporabite krajša besedila v zadevah sporočil (do 25-30 znakov), tako da bo celotna zadeva vidna na mobilnih napravah. Seveda ne pozabite na CTA gumbe, ki naj izstopajo, pisava na njih pa naj bo večja od drugega besedila.

Če povzamemo, so sporočila o zapuščeni košarici enostavna in efektivna rešitev za ecommerce podjetja in predvsem enostaven način za povečanje prodaje. Skrivnost se skriva v naslednjih alinejah:

  • izbira primernega trenutka (prvo sporočilo pošljite takoj)
  • frekvenca (pošljite do 3 sporočila)
  • privlačne fotografije oziroma slike
  • prilagojena vsebina (skladna s komunikacijo vaše blagovne znamke)
  • motivacija (motivirajte kupca z nujnostjo, časovno omejitvijo in kuponi)
  • mobilne naprave (izgled mora biti prilagojen za mobilnike)

 

 

Blog

Zbirka naših idej, znanja in dogodivščin.